ANGYALKA VAGY MANÓCSKA -1. RÉSZ

Az újszülött baba testtartása a hajlító izmok fokozott tónusa miatt nagyon hasonlít a méhen belüli elhelyezkedéshez, a magzati tartáshoz. A karjai és a lábai rugalmas hajlított helyzetben vannak.

Angyalka vagy manócska 2. rész

Angyalka vagy manócska 3. rész

Angyalka vagy manócska 4. rész

Az újszülött baba testtartása a hajlító izmok fokozott tónusa miatt nagyon hasonlít a méhen belüli elhelyezkedéshez, a magzati tartáshoz. A karjai és a lábai rugalmas hajlított helyzetben vannak.

A fogó- vagy kapaszkodó reflex hatására a kezeit általában ökölbe szorítja, és ha a nyitott tenyerébe az ujjunkat vagy egy kisebb játékot helyezünk, akkor megfogja azt, de hamar el is engedi.

A szopó-kereső reflex segíti az önálló táplálkozást. Ha a baba arcát vagy a száját gyengéden megérintik, akkor az inger felé fordítja a fejét, és szopó mozdulatokat végez.

A Moro-reflex aktivitása miatt a baba hirtelen erős hang vagy a váratlan érintés, mozdulat hatására megriad. A reflex hirtelen széttárulkozást, majd összehúzódást, avagy átkarolást és ezzel együtt felsírást okoz. A reflex fokozatosan enyhül, ahogy a baba egyre ügyesebben megtartja a fejét és elkezdi felderíteni a környezetét. A hetek múlásával egyre tisztábban lát és hall és lassacskán megszokja az eleinte ismeretlen külvilág ingereit.

Hason fekvésben a fejét képes oldalra letenni majd átfordítani a másik irányba, de még ez sem tudatos mozgás. Tehát a baba spontán mozdulatai az első hónapban még ösztönösek, reflexektől vezéreltek, továbbá az életben maradást vagy a környezet riasztását szolgálják. Az akaratlagos mozgások megjelenése a reflexek által irányított folyamat, ezért az eltérő reflexaktivitás eltérő fejlődésmenetet okoz. A megriadási reflex felhívja a figyelmet a veszélyre, egyben gondoskodó és törődő viselkedést vált ki a körülötte lévő felnőttekből, de még a gyerekekből is.

A primitív reflexek az élet első hónapjaiban a megfelelő ingerek hatására automatikusan kiváltódnak, a sorozatosan ismétlődő aktivitás hatására beérnek, és az első év második felében gátlás alá kerülnek. Így az ösztönös mozgásokat fokozatosan felváltják az akaratlagos, tudatosan indított mozgások. Más, alapvetően életben tartó reflexek, mint a köhögés, tüsszentés, pislogás, nyelés, légzés… egész életen át fennmaradnak és segítenek az alapvető életfolyamatokban.

Az első hónapban lassú, óvatos mozgatásokkal segítsük kibontakozni a babát a magzati pózból. Pelenkázáskor, fürdetés előtt, öltöztetéskor passzívan mozgassuk meg a karjait és a lábait. Fokozatosan szoktassuk hozzá a hangokhoz, a fényekhez, az érintésekhez, és igyekezzünk, hogy csakis kellemes érzések, benyomások érjék őt. Fontos a szeretetteljes simogatás, ölelés, testközelség, a testi-lelki biztonság megélése.

A Galant reflex lehetővé teszi a csípő rugalmas, oldalirányú elmozdulását, ezzel előkészíti a kúszás mozdulatait. Szerepe van a bőrérzékelés fejlődésében, a taktilis, vibratorikus ingerek feldolgozásában. Ha a babát hozzászoktatjuk a rendszeres babamasszázshoz, akkor könnyebben ismerheti meg saját testének határait és megtapasztalja, hogy az érintés kellemes érzés.

A gerincoszlop melletti területen a baba hátának simítása, masszírozása közben gyengéden kiváltódik a Galant reflex. A reflex aktivitása elősegíti az ürítési folyamatokat, rugalmas elmozdulást generál a derék és csípőtájékon. Az érintés, a bőr-bőr kontaktus, a testi közelség olyan hormonális és idegrendszeri hatásokat is okoz, amelyek szorosabbá teszik az anya-gyermek kapcsolatát, megalapozzák a biztonságos kötődés kialakulását.

JERR® módszer

KAPCSOLAT

Telefon: 06 30 49 44 867

E-mail: jerr.hu.kapcsolat@gmail.com

  • Facebook Social Icon

Copyright ©  JERR 2018. A honlap szöveges tartalma Bendig Borbála saját szellemi terméke. Minden  jog fenntartva!